Bedrägerier i flertalet spel

Spel är oerhört roligt och bringar mycket glädje till utföraren. Men när det är pengar inblandade finns även en chans för folk att lura till sig dessa. En rad olika bedrägerier kring spel har rapporterats genom åren.

612646-the-bribe

De män som konstruerat en egen spelrobot som de spelat med på Svenska spels pokersajt har nu dömts till villkorlig dom för grovt bedrägeri, rapporterar Dagens Nyheter. Männen ska ha tjänat minst 760 000 kronor på att pokerroboten spelade mot ovetande spelare på spelsajten. Pokerroboten konstruerades så att den kunde fatta egna beslut under spelet och enligt åklagaren har drygt 25 000 kunder drabbats av bedrägeriet. Rätten har alltså beslutat att spelande med sådan här automatiska robotar i det här fallet räknas som bedrägeri. Detta på grund av att motspelarna inte förstått att de spelat mot en robot utan trott att motspelaren varit en verklig person. Männen gick dock emot rätten och sa påstod att de inte visste att den här typen av robot var olaglig. De påpekade även att de pratat med en advokat innan de bestämde sig för att bygga roboten.

Man tyckte att Bingolotto lurat honom

Det här fallet blir den första domen i Sverige vad gäller spel med robotar och är därför ganska så revolutionerande för den svenska spelbranschen. Det är dock inte första gången det har talats om bedrägeri inom spelvärlden. För några år sedan rapporterades det i Göteborgs-Posten om en man som trodde att han vunnit 250 000 kronor när han såg programmet Bingolotto. Programledaren ropade upp nummer 58 och numret visades i rutan, vilket gjorde att mannen fick en full rad. Sedan ändrade sig dock programledaren och sade att numret skulle vara 53 istället. Mannen valde att försöka stämma Bingolotto eftersom han ansåg att de inte kunde ändra sig på det sättet. Representanterna på Bingolotto ansåg dock att de gjort rätt eftersom de muntligt sagt att numret var fel samt att det nya numret hade visats upp snabbt därefter. Faktum är att Bingolotto alltid drar numren en dag i förväg och 53 var det nummer som dragits då. Det kan tyckas som lite utav ett bedrägeri att man lurar tittarna att dragningen sker i realtid, därför har många valt att gå över till att spela bingo på nätet istället.

Pyramidspel polisanmäldes av lotteriinspektionen 803976-background-with-casino-symbols

Ännu en typ av bedrägeri som har uppdagats den senaste tiden är det med guldpyramidspelet. Företaget Emgoldex som ligger bakom spelet utlovar sina kunder riskfria storvinster. Men de driver i själva verket ett pyramidspel som bygger på att nya kunder hela tiden ska luras in i det hela. Lotteriinspektionen har polisanmält Emgoldex. I anmälan framgår bland annat att:

  • En reell relation mellan insatssumman och någon produkts värde i pengar saknas.
  • Man får ersättning för nya värvningar.
  • Inkomsterna i arrangemanget beror på hur bra deltagarna är på att värva nya deltagare.
  • Det huvudsakliga syftet är att öka vinsten för deltagarna genom nyrekrytering. Läs mer.