Dömda för bedrägeri på grund av spelrobot

Ett antal män har dömts till bedrägeri för att de använt en pokerrobot på Svenska spels sajt. Roboten har de utformat så att den kunde spela av riktiga spelare pengar på egen hand.

672672-robots

Det finns möjligheter att fuska till sig stora summor pengar i poker. Det har vi bland annat sett när den berömde pokerspelaren Darren Woods blev avslöjad med att ha lurat till sig de miljoner som han vunnit. Man kanske tror att detta bara händer i andra länder och att den svenska spelmarknaden är mer säker, men så är inte alls fallet.

Männen döms för bedrägeri

För ett tag sedan fick vi reda på att ett antal män lurat till sig mycket pengar genom att spela på Svenska spels pokersajt med en egendesignad robot. Med hjälp av pokerroboten spelade männen till sig mellan 760 000 och 4 miljoner kronor. Männen hade konstruerat roboten så att den kunde spela på egen hand och ta sina egna beslut. Det var mellan 5 000 och 25 000 kunder hos Svenska spel som drabbades av bedrägeriet och förlorade pengar mot roboten. Männen har nu blivit dömda för bedrägeri och får en villkorlig dom. Det har tidigare varit oklart huruvida det som männen gjort kan klassas som olagligt och männen berättade om att de kontaktat en advokat innan de började bygga roboten, för att vara säkra på att de var på rätt sida om lagen. Rätten konstaterade dock att i det här fallet räknades spelandet med en automatisk robot som bedrägeri. Detta på grund av att motspelarna inte förstått att de spelat mot en robot utan trodde att de spelade mot en verklig person. Det pågår nu en tvist mellan männen och Svenska spel. Spelföretaget begär nämligen 4,6 miljoner i skadestånd av männen. Läs mer.

Så fungerar roboten

Pokerroboten som männen konstruerat har sagts vara näst intill ett underverk och vid den tiden då de började bygga den, sas det att det var omöjligt att bygga en robot som kan spela poker på egen hand. Så här fungerar en pokerrobot:

  • Roboten behöver en mjukvara som kan förstå vad som händer på pokerbordet, kan ta beslut utifrån det och som sedan kan genomföra spelet.
  • Roboten måste läsa av datorskärmen grafiskt och analysera den. Roboten är förprogrammerad med information om enskilda kort och kan förstå vilken hand den ska spela.
  • Ett stort antal regler har programmerats in och besluten tas ifrån dessa.