Skandal i Ligue 2

Fransk fotboll är inte känd för att vara på topp just nu. Det blir inte bättre av den senaste skandalen i andradivisionen Ligue 2, där nio personer misstänks för matchfixning.

I Normandie i norra Frankrike, närmare bestämt i staden Caen, finns laget med det långa namnet Stade Malherbe Caen Calvados Basse-Normandie, oftast bara kallade SM Caen. De spelar numera i den franska högstaligan Ligue 1, efter att ha blivit uppflyttade förra säsongen. Glädjen över detta blev dock relativt kortvarig, eftersom ordföranden, Jean-Francois Fortin, misstänks vara inblandad i matchfixning.

De uppgjorda matcherna har dock inte haft till syfte att få SM Caen att gå upp. Istället har målet varit att hålla kvar en annan klubb, Nîmes Olympique, i Ligue 2. Därför tros ett flertal matcher under våren 2014 ha varit fixade på olika sätt: CA Bastia-Nîmes 11 april, Dijon FCO-Nîmes 25 april, SCO Angers-Nîmes 6 maj och SM Caen-Nîmes 13 maj. Fusket tros ha organiserats av den s.k. miljön, alltså den franska organiserade brottsligheten.

Det är alltså framför allt de ansvariga i Nîmes som är misstänkta, inte minst klubbens ordförande Jean-Marc Conrad. Men om pengar har satsats på att Nîmes skulle förbli i andradivisionen kan det även funnits mäktiga intressen som velat få Caen uppflyttade. Det kan rent av ha varit samma personer, som satsat pengar på både dessa utfall. Matchen mellan Nîmes och Caen slutade 1-1, vilket var mycket lägligt ur detta perspektiv. Detta, i kombination med uppgifter som framkommit under förhör med individer ur den kriminella miljön, fick poliskåren för spel, en underavdelning till den franska polisstyrka som bekämpar organiserad brottslighet, att fatta misstankar mot sammanlagt nio personer.

Uppgjorda och fixade matcher blir ett allt större problem för den professionella fotbollen. Det gäller inte bara i Frankrike, utan även i många andra länder. På sikt hotar det att driva bort vanliga gamblers från sportbetting helt och hållet.